Nyt minimoidaan hävikkiä: Mökkiaperitivo ja somen kohuvarret

Artikkelin on kirjoittanut ruokakirjoittaja Satu Koivisto. Sen lisäksi että Satu tuottaa herkullista ruokasisältöä Instagramissa ja blogissaan, hän on myös kokkiopiskelija, äiti ja innokas siirtolapuutarhuri, joka jakaa kanssamme aurinkoisen elämänasenteen ja intohimon kotimaista ruokaa kohtaan.

Alkukesästä somessa hämmästytti vaikuttajakollegan bongaus ruokakaupasta. Vihannesosaston kesäsipulilaarin viereen oli asetettu pahvilaatikko kesäsipulin varsia varten, ja laatikko oli liki puolillaan. Kävi ilmi, että kaikki eivät osaa käyttää kesäsipulin varsia vaan heittävät ne pois jo kaupassa. Hämmästelin asiaa omalla Instagram-tililläni ja kävi ilmi, että myös monet torikauppiaat tarjoutuvat leikkaamaan varret valmiiksi pois. Kollegan kanssa naureskelimme, että näemme tästä vielä painajaisia. Vähän hermostuneesti kuitenkin, sillä kaukana ei oltu!

Välttämällä hävikkiä säästät ruokakuluissa – panosta hyviin raaka-aineisiin

Aloitin syksyllä kokkiopinnot Perhon liiketalousopistossa. Opintoihin on kuulunut kaikenlaista: veitsenkäyttöä, ammattikeittiön laitteisiin tutustumista, raaka-ainetietoutta, kieliä, markkinointia, kestävää kehitystä ja tietenkin paljon klassikkoruokien kokkaamista. Yksi oppiaine on keittiömatematiikka. Opettelemme muuntamaan reseptejä isommiksi ja pienemmiksi, mutta yksi näkökulma matematiikkaan hävikin välttäminen. Ammattilaiskeittiössä jokainen pois heitetty leipäpala on pois viivan alta, tuloksesta. Laskimme raaka-aineille todellisia kilohintoja. Kuivien varsien poistamisen jälkeen parsa maksoikin 19 euroa kilolta!

Olen kotoisin maalta ja elänyt koko lapsuuteni parhaiden raaka-aineiden ympäröimänä. Raaka-aineiden arvostus ja kaiken syötävän hyödyntäminen ovat geeniperimässäni. Siksi hävikin välttäminen on ollut alusta asti vaikuttajatekemiseni tärkeimpiä arvoja, aivan kuten Linkosuollakin.

Olen tosi iloinen siitä, että olen saanut tehdä Linkosuon kanssa syvää ja todella hyvää yhteistyötä jo yli vuoden ajan. Linkosuon tuotteet ovat kulkeneet matkassani jo opiskeluajoista alkaen. Näin kesällä tuotteet asustavat mökkikeittiössäni. Niiden ansiosta on myös helppo välttää hävikkiä. 

Testaa esimerksiksi näitä keinoja hävikin minimoimiseksi

Ensimmäinen keino on mökkiaperitivo. Minusta on ihana kasata myöhäiseen iltapäivään juomat ja tarjottimellinen herkkuja ja jotkin juomat. Tämä siirtää kiljuvaa nälkää hetken eteenpäin ja antaa aikaa iltaruoan valmisteluun, mutta toinen syy on hävikki. Kun jääkaapin paketinpohjat nostaa nätisti esille rouskuteltavien kanssa, ne katoavat parempiin suihin kuin itsestään. Ja jos et osaa käyttää kesäsipulin varsia, kurkkaa kesäsipulitahnani resepti! Tämä sopii erinomaisesti tarjoiltavaksi esimerkiksi Linkosuon Kaurasipsien kanssa.


Toinen konsti on tehdä lämppäreitä. Perheemme kerta kaikkiaan rakastaa lämpimiä leipiä, joita syömme usein iltaruoaksi näin kesällä. Niihin uppoaa kätevästi pizzan tekemisestä jääneet tomaattikastikelusikalliset, vajaat leikkelepaketit, ne grillikasvikset joita kukaan ei enää jaksa ja juustokäntyt. Lämppäritarpeita varten meillä on aina kaapissa Saaristolaisvarrasleipää. Sitä tosin pitää ostaa jokaisella kauppareissulla lisää, niin suurta sen menekki rouskuttelevassa perheessäni on. 

Kuivaleivässä ilahduttaa paitsi maku ja ääni myös se, että hävikki on pyöreä nolla. Ei pussiin homehtuneita palaleipiä, ei leikkuulaudalle kuivuneita hapanjuurileivänpuolikkaita. Linkosuon herkut säilyvät, kunnes ne löytävät tiensä parempiin suihin.