Linkosuo on antanut Leivon Leipomolle oikeuden valmistaa ohraista perinneherkkuaan, Tampereen rievää. Rakastettu leipä löytyy kaupoista torstaina 24. huhtikuuta 2025.
Linkosuo lopetti tuotantotilojen muutoksien vuoksi paperipussiin pakattavien leipien valmistamisen vuonna 2016. Tuolloin ohrainen klassikkoherkku Tampereen rievä siirtyi lisenssisopimuksella Mikon Leivän valmistettavaksi. Tampereen tunnetuinta leipää ei kuitenkaan ole nähty vuoteen kaupoissa, sillä Mikon Leipä ajautui konkurssiin vuonna 2024.
– Tamperelaiset suhtautuvat ohrarievään tunteella. Kun Mikon Leipä lopetti Tampereen rievän valmistamisen, niin me kuin kaupatkin aloimme saada siitä kyselyitä kuluttajilta. Nyt onneksi voimme vastata niihin hyvillä mielin ja kertoa tästä jatkumosta, kertoo Linkosuon toimitusjohtaja Jyrki Karlsson.
– Ohrarievän valmistaminen on vaativaa, sillä taikina on puuromaista. Meillä on hyvä osaaminen rievien valmistamisesta, sillä suosituin leipämme on kaurapohjainen arinarievä. On siis luontevaa, että juuri me otamme tämän tuotteen valmistukseen, kun Mikon Leivän konkurssin myötä resepti palautui Linkosuolle, Leivon Leipomon toimitusjohtaja Harri Jaakkola sanoo.

Tampereen rievä on luultavasti yksi paikkakunnan rakastetuimmista tuotteista. Se vertautuu mustamakkaraan, ja mediakin on nimittänyt Tampereen rievää Tampereen toiseksi tunnetuimmaksi elintarvikkeeksi.
– Leipäkulttuuri on jotain, mikä opitaan jo äidinmaidossa, sillä leipä on Suomessa niin paikallinen tuote. Siksi tamperelaisetkin suhtautuvat niin intohimoisesti ohrarievään. Sillä ei ole missään muualla Suomessa samanlaista asemaa, hän muotoilee ja jatkaa, – Pidän kunniana sitä, että saamme jatkaa sen valmistamista ja pitää samalla yllä paikalliskulttuuria.
Jaakkola on iloinen myös siitä, että he pääsevät valmistamaan ohraleipää. Kauraan verrattuna ohra on Jaakkolan mukaan valitettavan unohdettu vilja, vaikka sillä on samanlaiset terveysvaikutukset.
– Oikeastaan jopa paremmatkin, sillä ohra sisältää kauraa vähemmän rasvaa. Keski-Euroopassakin se on nouseva viljalajike.
Pahimmat kilpailijat yhteisellä asialla
Niin Linkosuo kuin Leivon Leipomokin ovat perinteikkäitä perheyrityksiä, joilla on pitkät juuret. Linkosuo viettää ensi vuonna yhdeksänkymppisiä, ja Leivon Leipomo on jo 112 vuotta vanha.
60–70-luvuilla leipomot olivat kovimpia kilpailijoita. Jaakkola kuvailee erityisesti 80-lukua tiukaksi ajaksi leipomoiden välillä.
– Kyllä meillä seurattiin silloin hyvin tarkasti, mitä omiin tuotteisiimme vertautuvaa Linkosuo valmisti, hän kertoo.
Tuolloin saman pöydän ääressä ei olisi istuttu ja tällainen reseptin jakaminen ja toisen leipomon klassikon valmistaminen ei olisi tullut kuuloonkaan.
– Ajat ovat muuttuneet. Koko ala on ollut kovassa paineessa. Ajattelemme, että on hienoa luoda uudenlaisen tekemisen mallia, tehdä yhteistyötä ja päästä tuomaan takaisin markkinoille paikallinen retrotuote, Jaakkola ja Karlsson pohtivat.
Karlsson toteaa myös ajan olevan suotuisa Tampereen rievän kaltaiselle perinteiselle herkulle.
– Kuluttajatrendit kertovat, että uuden rinnalla paikallisia perinteikkäitä brändejä ja tuotteita arvostetaan jatkuvasti enemmän. Paikallisten leipomoiden arvostus on jatkuvassa nousussa.
Vaikka Linkosuon ja Leivon Leipomon yhteistyö on uudenlaista, jotkin asiat on hyvä pitää muuttumattomina: Tampereen rievä palaa valmistukseen juuri sellaisena kuin se on aina ollutkin – reseptiä, raaka-aineita tai pakkausta ei aiota muuttaa. Nostalgiannälkäiset voivat siis huokaista helpotuksesta, sillä sinivalkoisessa paperipakkauksessa komeilee tästä eteenpäinkin tutun valssin sanat, joita on painettu jo yli 10 miljoonaan pakkaukseen.