Valmistusaika
Työaika: 40 min
Yhteensä: 2 h
Ainekset
Taikina
150 g vehnäjauhoja
100 g Ruis- tai Kaurasipsejä jauhettuna tehosekoittimessa korppujauhomaiseksi jauheeksi
200 g suolatonta, pehmeää voita
100 g hienoa sokeria
2 keltuaista
1 – 2 rkl kermaa
foliota ja kuivia herneitä painoksi
Ohje
- Sekoita jauhot keskenään, laita kulhoon, tee keskelle kuoppa, pane kuoppaan voi, sokeri, keltuaiset ja kerma.
- Sekoita taikina nopeasti liikaa vaivaamatta, kääri se ruuanlaittopaperiin ja anna olla kylmässä vähintään puoli tuntia.
- Voitele paistosvuoka halkaisijaltaan 26 – 28 cm. Kauli taikina ohueksi, pane vuokaan ja siisti reunat.
- Pane päälle tiiviisti folio, sen päälle noin 1/2 kg kuivia herneitä painoksi ja esipaista torttupohjaa 12 – 15 minuuttia 200 asteisessa uunissa. Poista folio ja painot.
Täyte
5 kpl omenoita, mieluiten Granny Smith
20 kpl Linkosuon Ruis- tai kauraSipsejä
1 1/2 – 2 dl hienoa sokeria
2 dl kuohukermaa
2 1/2 dl maustamatonta jugurttia
Ohje
- Jauha puolet ruissipseistä korppujauheenomaiseksi tehosekoittimella ja sekoita ne sokerin kanssa.
- Kuori omenat, poista kodat, halkaise ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
- Pane puolet hapankorppujauheesta ja sokerista taikinan pohjalle ja pane puolet omenaviipaleista viuhkamaisesti päälle. Sirota omenoiden päälle toinen puolikas mausteseosta ja pane loput omenat vuokaan samaan tapaan.
- Sekoita kerma ja jugurtti hyvin keskenään ja kaada vuokaan. Peitä lopuilla kokonaisilla ruissipseillä
- Paista 180 asteisessa uunissa 45 – 55 minuuttia.
- Tarjoa haaleana vaniljarahka kanssa.
Vaniljarahka
1 dl maustamatonta rahkaa
1 dl kermaa vaahdotettuna
0,5 dl sokeria
½ vaniljatanko
- Kaavi vaniljatangon sisus veitsellä talteen.
- Vaahdota kerma, sokeri ja vaniljatangon sisus.
- Lisää kermavaahto rahkaan.