Pikkujoulumenu Linkosuon tapaan

Keittiömestarimme Marko Isokallio on suunnittelut menukokonaisuuden neljälle hengelle pikkujoulutunnelmiin. Reseptit ovat nopeita ja helppoja toteuttaa jokaisen kotikeittiössä. Kokonaisuudessa on tarjolla makuja, jotka täyttävät niin pienten juhlien kuin isompienkin juhlailtojen toiveet – makujen maailma, jossa pohjoiset raaka-aineet yhdistyvät kekseliääseen moderniin twistiin.



Aloita ilta coktail-paloilla eli täytetyillä ruissipseillä, joilla herätät ruokahalun. Tästä voit siirtyä pääruokaan herkullisen höyryävillä baoilla, joissa vaihtoehtona kasvis-sekä lihatäyte.

Illan kruunaa makean mausteinen Saariston Misu, jossa yhdistyvät kinuskin, glögin ja puolukan talviset maut. Loppuillasta on kiva herkutella sipseillä ja lastuilla, astetta laadukkaampia tarjoiluja saat kun teet dipit itse resepteillämme.

Kokoa siis rakkaasi ja ystäväsi yhteen, herkuttele ja tee illasta ikimuistoinen – Linkosuon tapaan!

Alkupalaksi:

Skagentäyte ruissipsille

Klassinen skagen tai jouluinen porkkanatäyte hurmaa kenet vain!

Täytettä riittää n. 15-20kpl sipsille

Majoneesi 200 g
Katkarapu 150 g
Ruohosipuli 10 g
Tilli 10 g
Sitruunamehu 1-2rkl
Suola ½ tl
Mustapippuri

Ohje:

  • Sulata katkaravut siivilässä mielellään yön yli.
  • Painele kevyesti nestettä pois
  • Hienonna tilli sekä ruohosipuli
  • Sekoita kaikki ainekset majoneesin joukkoon.
  • Tarkista vielä maku ja lisää sitruunaa tai mausteita tarvittaessa.


Porkkana-savutofutäyte

Kylmäsavustettua tofua 200 g
Porkkana 200 g
Auringonkukansiemen 40 g
Oliiviöljy 40 g
Sitruunamehu 3-4rkl
Suola ½ tl
Soijakerma 80 g

Ohje:

  • Kuori porkkanat
  • Kuutioi tofu ja porkkanat.
  • Laita kaikki ainekset, soijakermaa lukuunottamatta uunivuokaan ja paahda 150-160 asteessa n. puolituntia (kunnes porkkana on kypsää).
  • Laita kuumana soseutuskulhoon ja soseuta sauvasekottimella kermaa soijakermaa lisäten.
  • Jos tahna jää paksuksi niin lisää vielä soijakermaa.
  • Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

Pääruoaksi:

Bunbao-täytteet suunniteltu n. 10 baolle.

Jouluinen nyhtöpossu:

Nyhtöpossua 400g
Bbq- kastiketta 200g
Punaviiniä 1dl
Kirsikkahilloa 1rkl
Valkosipulia 2 kynttä
Suolaa ½ tl
Tuoretta chiliä 1kpl
Ohje:

  • Kiireisenä pikkujouluaikana ajansäästämiseksi voi käyttää valmista kaupan nyhtöpossua tai valmistaa itse alusta asti, jos aikaa riittää.

    Valmista kastike:
  • Laita kattilaan bbq- kastike, punaviini, kirsikkahillo ja hienonnettu valkosipuli.
  • Hauduta kasaan hetki.
  • Laita nyhtöpossu kastikkeen joukkoon ja anna kuumentua kattilassa kannen alla.
  • Tarkista maku.
  • Viipaloi chili koristeeksi

Jouluinen nyhtökaura:

Nyhtökauraa 400 g
Sipuli 150 g
Rypsi- tai oliiviöljyä 3⅓ rkl
Kastike:
Gochujang – maustetahnaa 3⅓ rkl
Soijakastiketta 3⅓ rkl
Fariinisokeria 3⅓ rkl
Seesamöljyä1⅔ rkl
Vettä 5 dl
Maissitärkkelystä 1⅔ rkl
Seesaminsiemeniä1⅔ rkl

Ohje:

  • Kuumenna öljy pannulla ja lisää nyhtökaura sekä hienonnettu sipuli. Paista rapeaksi.
  • Sekoita kastikkeen ainekset hyvin keskenään. Kaada kastike pannulle ja anna poreilla sekoitellen muutama minuutti.
  • Viimeistele annokset seesaminsiemenillä.

Kirkas Coleslaw

Fenkolia100 g
Varhaiskaalia 100 g
Porkkanaa 100 g
Purjo 50 g
Rypsiöljyä 3 rkl
Omenaviinietikka 1 rkl
Suolaa
Sokeria
Mustapippuri

Ohje:

  • Leikkaa fenkoli, kaali, purjo ja porkkana ohuiksi suikaleiksi ja viipaleiksi.
  • Yhdistä leikatut vihannekset ja mausta ne öljyllä, etikalla, suolalla, sokerilla ja mustapippurilla.
  • Anna tekeytyä muutaman tunnin tai yön yli, jos mahdollista.

Jälkiruoaksi:

Saariston Misu

Misun rakenne paranee jos se saa esim. yön yli levätä jääkaapissa. Jos pidät enemmän rouskuvasta rakenteesta, riittää muutaman tunnin vetäytymisaika.

Ohjeesta riittää n. 4 keskikokoiseen annokseen

Vispikermaa 2 dl
Sokeria 2 rkl
Mascarpone- tuorejuustoa 160 g
Kanelia 2 tl
Glögiä 4 rkl
Linkosuon saariston nappeja 120 g
Kinuskia
Puolukkaa
Rosmariinia

Ohje:

  • Vatkaa vispikerma ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
  • Sekoita kerman joukkoon tuorejuusto sekä
  • kaneli ja glögi.
  • Sekoita varovasti nuolijalla. Laita massa pursotinpussiin.
  • Rouhi saariston napit karkeaksi rouheeksi
  • Laita lasin pohjalle 1 rkl ruisnappirouhetta, puolukoita ja kinuskia.
  • Pursota päälle kerros kermatäytettä.
  • Laita kermatäytteen päälle vielä uusi lusikallinen ruisnappirouhetta, puolukoita ja kinuskia.
  • Koristele pienellä määrällä puolukoita, ruisnappirouhetta ja rosmariinia.

Dipit

Punajuurihummus
3 keskikokoista punajuurta
2 rkl tahinia
sitruunanmehu
2 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 tl juustokuminaa
suolaa, mustapippuria
Ohje:

  • Kuori punajuuret ja kuutioi.
  • Laita mausteet ja öljy punajuurien kanssa uunivuokaan ja paahda
    kypsäksi 180 asteessa n. 40 minuuttia.
  • Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja sileäksi.
  • Tarkista maku ja tarjoile!

Sinihomejuustodippi
Sinihomejuustoa 100 g
Ranskankermaa 2 dl
Kuohukermaa 1 dl

Ohje:

  • Laita sinihomejuusto ja kuohukerma kattilaan.
  • Kiehauta niin, että juusto sulaa.
  • Anna jäähtyä ja vatkaa vaahdoksi.
  • Sekoita ranskankerman joukkoon – tarjoile!

Reseptissä käytetyt tuotteet